Helden van de geschiedenis

Iedereen heeft wel een held of meerdere helden. Of dat nou je opa is of een achter-oom uit Zuid-Afrika. Met de eerste les van geschiedenis hebben we het gehad over helden uit de geschiedenis.

We keken voorafgaand aan de opdracht naar het televisie programma Helder met als onderwerp “helden”. Hierin kwamen verschillende helden uit de geschiedenis ter sprake. In deze aflevering kwamen onder andere Willem van Oranje, Christian Huygens, Anne Frank, Michiel de Ruyter, Koningin Wilhelmina, maar ook bijvoorbeeld André Hazes aanbod. Ik vind deze personen helden, omdat ze veel invloed hebben gehad in de maatschappij en sommigen hun leven op het spel moesten zetten voor hun eigen ideaal.

Ik vind Anne-frank een heldin, omdat ze een dagboek heeft bijgehouden over de tweede wereld oorlog, terwijl ze ondergedoken zat in Amsterdam. Haar dagboek is gevonden en vertaald naar verschillende talen. Haar dagboek heeft veel veranderd in de maatschappij. Mensen weten wat ze heeft doorgemaakt en het is een persoonlijk verhaal, dus dat raakt mensen altijd meer.

Afbeeldingsresultaat voor anne frank

Een held die voor mij absoluut niet vergeten mag worden is Michael Jackson (1958-2009). Hij stond bekend als “the king of pop” in de 20e eeuw. Hij onderscheidde zich door zijn krachtige stem en zijn vernieuwende dans moves. Ik luister zijn muziek al een hele lang tijd en voor mij verveeld het nooit.

Afbeeldingsresultaat voor michael jackson

Als je mij nu zou vragen wat mijn favoriete nummer is van hem, zou ik niet kunnen kiezen. Ze zijn gewoon stuk voor stuk geweldig. Ik wil toch graag een nummer van hem in mijn blog droppen, dus heb ik gekozen voor Beat It.

Een andere held, die ook heel veel invloed heeft gehad in de muziek wereld dat is Freddie Mercury (1946-1991) van Queen. Hij stond bekend om zijn extraverte podiumpersoonlijkheid en zijn explosieve optredens. Hij heeft geweldige rock nummers gemaakt in die tijd, die nog dagelijks gedraaid worden. Kijk maar naar Bohemian Rhapsody, die word beschouwd als een van de meest succesvolle nummers aller tijden. Een bekende uitspraak van Freddie is: “Ik word geen popster, ik word een legende”. Hieraan kun je zien dat hij enorm zeker was van zichzelf en al wist dat hij groot zou worden met de rockband Queen. Een andere uitspraak van hem is: “Ik word bemind door duizenden, maar ik voel me de eenzaamste man ter wereld”. 

Afbeeldingsresultaat voor freddie mercury

 

Mijn 3e held uit de geschiedenis (Hij leeft nog voor zo ver ik weet) is Axl Rose (1962) beter bekend van de rock band Guns N’ Roses. Hij heeft in zijn jeugd ontzettend veel meegemaakt. Zo kwam hij er op latere leeftijd achter dat hij op z’n tweede misbruikt is door zijn vader. Maar door zijn tragische jeugd is hij geworden wie hij nu is en heeft hij geweldige muziek neergezet. De naam Guns N’ Roses is afgeleid van de twee bands, die samen uiteindelijk Guns N’ Roses vormden: “La Guns” & “Hollywood Rose”.

Afbeeldingsresultaat voor guns n roses

Ik kan echt blijven luisteren naar de muziek van deze band.

Ik heb het nu gehad over mijn helden, maar er bestaan natuurlijk ook ANTI-HELDEN. Daar ga ik het nu over hebben.

Als ik het woord anti-held hoor, dan komt één persoon gelijk op mijn netvlies tevoorschijn en dat is Adolf Hitler (1889-1945). Hij veranderde Duitsland van een beginnende democratie tot een totalitaire staat met hemzelf als absolute dictator. Tegenstanders werden opgesloten, uitgemoord & uitgebuit. Hij had een hekel aan mensen die niet van het “arische ras” waren (blond met blauwe ogen). Mensen die niet tot dat ras behoorden werden vermoord of naar diverse kampen gestuurd.

Een 2e anti-held is voor mij Osama bin Laden (1957-2011). Hij was een Saoudi-Arabisch terrorist en verantwoordelijk voor de gruwelijke aanslagen in de verenigde staten op 11 sepember 2011. Bin Laden was oprichter van de Islamitische terreurorganisatie Al Qaida.

En als 3e anti-held heb ik gekozen voor Kim il-sung (1912-1994). Hij is een dictator geweest van Noord Korea en is benoemd tot “de eeuwige president” van het land. Hij beschuldigde plaatselijke communisten van collaboratie met de Japanse bezetter. Kims slachtoffers ‘bekenden’  het snel en gaven ‘fouten’ toe waarvan ze niet eens werden beschuldigd. Ze werden geëxecuteerd of verdwenen met hun familie in strafkampen.

Dit was dan alweer mijn eerste opdracht van het vak geschiedenis. Ik vond het een interessante opdracht, omdat ik informatie heb opgezocht over verschillende helden & anti-helden. Het allerleukste vond ik natuurlijk om over mijn favoriete artiesten te schrijven.

 

FotoJet Design

 

You may also like

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *