“I have a dream” – Martin Luther King

Martin Luther King ook  wel bekend als Michael Luther King werd in de jaren 50 bekend, doordat hij zich verzette tegen de rassenscheiding in de Verenigde Staten. In 1963 hield hij een betoog waarin hij het had over de rechten van donkere mensen in de samenleving. Met zijn bekende uitspraak “I have a dream” tijdens zijn betoog hoopte hij dat mensen ooit op hun gedrag beoordeelt zouden worden, in plaats van op hun huidskleur. In 1964 kreeg hij de Nobelprijs voor de vrede.

0dafe622b66eceecc523aaa445f74f00

 

Dit is een zelfgeschreven samenvatting van zijn bekende woorden

Ik ben blij dat wij vandaag, op deze bijzondere dag allemaal bijeen zijn gekomen om te strijden voor onze vrijheid. Dit zal de grootste demonstratie voor vrijheid in de geschiedenis zijn. Maar liefst 100 jaar geleden tekende een bekende Amerikaan de wet voor “Proclamation of emanicipation” Deze wet werd een grote hoop voor miljoenen “zwarte” slaven.

“Het was als de vreugdevolle ochtend na de lange nacht van gevangenschap”

100 jaren later word de neger nog steeds niet gerespecteerd en vernederd, daarom zijn wij hier met zijn allen bij elkaar gekomen. De ontwerpers van de republiek schreven ooit een afhankelijkheidsverklaring waarin stond dat ieder individu recht had op leven, vrijheid en het najagen van geluk. Op dit moment is het nog steeds overduidelijk, dat Amerika zich niet aan deze belofte heeft gehouden.

In plaats van het houden aan een belofte heeft Amerika ons een nietswaardige cheque overhandigd. Het werd geretourneerd met als titel “ontoereikende fondsen”, maar we weigeren te geloven dat dit land niet in staat is om iedereen gelijkwaardig te behandelen. Wij zijn naar deze plek gekomen om Amerika wakker te schudden en de ernst van de situatie in te laten zien.

Het moment is daar om de eeuwige belofte van democratie na te komen en een einde te maken aan de verschrikkelijke “rassenscheiding”. Het moment is daar om van een duistere periode een periode te maken van vreugde en van blijdschap. Geef alle kinderen van god de kans die ze verdienen. Het is tijd om ons land uit de diepte te tillen van raciale ongelijkheid. Funest zal het zijn voor het land om de noodzaak niet in te zien van deze ongelijkheid en de onderschatting van “de neger”.

De onvrede van de neger zal niet voorbijgaan als de rest van Amerika niet wakker word  geschud en er geen vrijheid en gelijkheid zal zijn. Het zal een lange tijd geluidloos zijn totdat de “neger” zijn welverdiende rechten krijgt.

Tijdens het krijgen van onze vrijheid moeten we ons niet schuldig maken aan foute daden. We moeten geen foute daden verrichten, omdat we zo verzot zijn op onze vrijheid. We moeten onze strijd tegen vrijheid vol waardigheid en gehoorzaamheid voeren. We moeten er voor zorgen dat dit protest niet over gaat in lichamelijk geweld en dat wij ons kunnen beheersen.

Onze strijdlust voor vrijheid mag niet leiden tot wantrouwen van alle blanke mensen. Vele blanke mensen zijn hier ook aanwezig op deze bijzondere dag en voelen zich verbonden met ons als een “ras”. We zijn hier ontzettend dankbaar voor, want we kunnen niet alleen vechten voor vrijheid.

Terwijl we bezig zijn met strijden leggen we de belofte dat we door gaan en niet stoppen, tot we onze welverdiende vrijheid hebben. Er zijn velen die vragen: Wanneer zijn jullie tevreden? Hier hebben wij geen antwoord op, want wij zijn pas tevreden als deze rassenscheiding beëindigd word en als wij als ieder ander door het leven kunnen gaan. Dat wij niet ten onrechte uit een bus worden gezet, omdat de bus vol is en dat wij niet meer als “ander soort” worden aangekeken.

“Wij kunnen nooit tevreden zijn zolang een neger in Mississippi niet kan stemmen en een neger in New York gelooft dat hij niets heeft om voor te stemmen”

Nee, wij zijn niet tevreden zolang er geen gerechtigheid zal zijn. Velen van jullie is veel onrecht en haat aangedaan, dit zal ik niet vergeten. Sommigen van jullie komen uit een gevangenis, waar u ten onrechte heeft vastgezeten. Sommigen van jullie waren bezig met strijden voor vrijheid en werden hard aangepakt door de mensen die het daar niet mee eens waren. Ondanks alle onrecht die ons is aangedaan, ga door met het vechten voor je vrijheid, ga door met de dingen die ieder ander doet, stap in de bus, ga naar de stad, doe wat ieder ander doet.  We moeten ons niet overgeven aan wanhoop en aan angst.

Beste mensen, ik zeg u nu, dat ik ondanks alle frustratie nog steeds hoop heb, een droom. Ik heb een droom dat dit land op een dag vrij zal zijn en alle mensen gelijk behandeld zullen worden.

“Alle mensen zijn gelijk geschapen”

Ik heb een droom dat op een dag de zonen van vroegere slaven en de zonen van vroegere slavenhouders naast elkaar kunnen staan als een team. Elkaar ondersteunen en respecteren waar nodig is.

Ik heb een droom dat een staat als Mississippi omgetoverd zal worden tot een staat van rechtvaardigheid en gelijkheid.

Ik heb een droom dat mijn vier kleine kinderen op een dag in een land zullen leven van vrijheid en gelijkheid. Dat ze niet worden beoordeeld op hun huidskleur, maar op hun karakter. Dat is alles wat meetelt, uiterlijk is niet belangrijk.

“Ik heb een droom vandaag”

Ik heb een droom dat op een dag “zwarte” jongens en meisjes hand in hand kunnen lopen met blanke jongens en meisjes in de staat Alabama. Dat “zwarte” en blanke kinderen met elkaar spelen en voor elkaar opkomen als er onrecht word gedaan.

Ik heb een droom vandaag

Ik heb een droom dat op een dag alle onschuld zal worden rechtgezet en iedereen gelijk behandeld zal worden. Met dit geloof zal ik terug keren naar de Verenigde staten. Met dit geloof zullen we in staat zijn hoop op te bouwen, in plaats van de langdurige wanhoop die er heerst. Met dit geloof zullen we in staat zijn samen te werken, samen te bidden, samen te vechten, samen naar de gevangenis te gaan, samen op te komen voor vrijheid in de wetenschap dat wij op een dag vrij zullen zijn.

Dit zal de dag zijn waarop de kinderen van god anders tegen de wereld aan zullen kijken.

‘Mijn land, het is van u
Zoet land van vrijheid
Over u zing ik:
Land waar mijn vaders stierven
Land waarop pelgrims trots zijn,
Laat van elke berghelling
Vrijheid klinken.’

Laat de vrijheid klinken vanaf elk gebouw in de wereld, laat de vrijheid klinken vanaf de hoogste berg en in de diepste zeeën. Laat de vrijheid klinken in elk land en in elk werelddeel. Laat de vrijheid klinken.

Wanneer we de vrijheid laten klinken vanaf elke hoek van de wereld, zullen wij vrij zijn.

“Eindelijk vrij! Eindelijk vrij! Dank god allemachtig, wij zijn eindelijk vrij!”

Mijn eigen mening: 

Wat vond je van alles dat in deze les besproken is?

Ik vond het een interessante les, omdat ik nog niet veel wist over Martin Luther King. Tuurlijk wist ik dat hij bestond en dat hij opkwam voor de rechten van de “zwarten”, maar zijn toespraak had ik nog nooit gelezen & geluisterd. Nu ik er een samenvatting van heb gemaakt en zijn woorden heb vertaald naar mijn eigen taal die ik goed begrijp, ben ik veel te weten gekomen over zijn manier van denken. Het was voor mij dus ook een leerzame les.

Wat deed de toespraak met jou?

Ik vind het heel erg moedig, dat Martin is opgestaan voor de rechten van “de zwarte” mens voor gevaar voor eigen leven. Hij heeft met zijn toespraak een andere kijk op het leven gegeven voor veel mensen en hij heeft een hele positieve invloed gehad op de maatschappij. Het doet me veel, dat de donkere mensen in die tijd (nu nog steeds soms) zo behandeld worden. Het is gewoon oneerlijk, want een mens is een mens. Ik ben blij dat er veel veranderd is ten opzichte van vroeger, maar nog steeds berust er een oordeel over donkere mensen en hebben ze soms nog steeds minder kansen dan een blank persoon.

 

FotoJet Design

 

 

You may also like

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *