Kerntaak 6 (Ingeving, ethiek en dialoog) LLB

Kun je zulke basiservaringen herkennen in je eigen leven? Absoluut. Mijn oma is 1.5 jaar geleden overleden en dat vond ik toch wel heftig om mee te maken. Ik had een ontzettende goeie band met haar en het was een soort tweede moeder voor mij.

6.2. Als je nadenkt over een belangrijke ervaring in je leven, kun je dan bedenken waarom die je die ervaring had of wat je leert door zo’n ervaring? Een belangrijke ervaring voor mij is het werkveld. Ik heb geleerd waar ik wel moet wezen qua leidinggevende en waar niet. Ik heb een halfjaar bij de Kruidvat gewerkt en heb daar een verschrikkelijke manager gehad, want hij had totaal geen respect en was onvriendelijke tegen klanten. Ik werk nu bij de Albert Heijn en daar heb ik het helemaal naar mijn zin.

6.3. Weet jij welke idealen jij hebt? Ik vind het belangrijk om gelukkig en gezond te zijn, dan heb je in feite alles wat je nodig hebt in het leven.

Weet jij welke waarden en normen voor jou belangrijk zijn? Respect hebben voor je medemens en mensen behandelen zoals jij zelf ook behandeld wilt worden. Wat voor mij ook belangrijk is om naar mensen te luisteren en ze te helpen als ze problemen hebben.

6.4. Als je met iemand in gesprek bent of je maakt iets mee, merk je dan dat jouw eigen levensbeschouwing of die van iemand anders een rol speelt? Ja, want als ik met iemand in gesprek ben laat ik diegene uitpraten en toon ik interesse. Ik ga er dan vanuit dat diegene ook interesse in mij toont en mij ook laat uitpraten.

Als je met iemand in gesprek bent of je maakt iets mee, merk je dan hoe meespeelt wat jij of iemand anders goed of juist slecht vindt? Ik merk wel snel wanneer iemand oprecht is en wanneer niet. Ik heb bijvoorbeeld weleens meegemaakt dat iemand verteld wat die heeft gedaan in de vakantie en daar luister ik dan naar, maar vervolgens als ik wat vertel word er totaal niet naar geluisterd en gewoon doorheen gepraat. Ik merk ook snel het omgekeerde wanneer iemand wel oprecht geïnteresseerd is.

6.5. Kun jij ethische keuzes maken – keuzes waar het gaat om goed of slecht? Ja, want ik kies altijd wat goed voelt. Soms vind ik het wel lastig om keuzes te maken, want dan twijfel ik heel erg.

6.6.Kun je je inleven in andere mensen als die anders zijn dan jij? Ja ik vind het juist interessant om met ander soort mensen in aanraking te komen. Als iedereen hetzelfde zou zijn ben je snel uitgepraat. Als iemand een andere mening heeft respecteer ik dat ook al denk ik er niet altijd hetzelfde over.

Als iemand een heel andere mening heeft dan jij, hoe ga je daar dan mee om? Ik probeer om meer verduidelijking te vragen en de mening van een ander te respecteren. Achter een bepaalde mening zit vaak veel meer. Gewoontes, geloof, familie, verleden kunnen ook meespelen in een mening van iemand.

Kun je met andere mensen praten over wat jullie belangrijk vinden in het leven? Ja ik heb er ongetwijfeld weleens gesprekken over gehad met bijvoorbeeld mijn ouders. Wij vinden dat gezondheid en geluk om nummer een staan.

 

FotoJet Design

You may also like

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *