“De beste manier om een vijand te vernietigen is hem tot een vriend te maken”

Dit is een bekende uitspraak van Abraham Lincoln (1809-1865). Hij is geboren in Washington en was de 16e president van de Verenigde Staten (Amerika). Lincoln was de eerste president die tijdens zijn periode als president werd vermoord.

Lincoln was zoon van Thomas en Nancy Hanks Lincoln en hij groeide op in een arm gezin. Op zijn tiende verloor hij al zijn moeder, vanwege het drinken van vergiftigde melk. In 1830 verhuisde Lincoln naar New Salem in Illinois.  Hij leerde zichzelf lezen en schrijven en studeerde in zijn vrije tijd rechten en literatuur. Ondanks zijn barre jeugd werd hij in 1860  gekozen als kandidaat voor het presidentschap voor de republikeinen. Veel zuidelijke staten van Amerika zagen hem als een bedreiging, omdat hij verdere uitbreiding van de slavernij wilde afschaffen. Uiteindelijk was Lincoln met stemmen uit de Noordelijke staten gekozen als president. In zijn tijd als president maakte Lincoln de Amerikaanse burgeroorlog (civil war) mee.

Na twee jaar burgeroorlog sprak Lincoln de emanicipation proclamation uit. Deze wet zorgde er voor dat alle slaven uit het zuiden op dat moment vrij zouden zijn. Een ander groot voordeel van deze wet was dat de slaven  vanaf dat moment ook toe gelaten werden in het leger. In 1865 werd de slavernij pas echt afgeschaft in Amerika. In dat zelfde jaar (1865) wordt Lincoln op goeie vrijdag vermoord door John Wilkes Booth in het Ford’s theater in Washington.

Dit zijn een aantal bekende citaten van Lincoln:

“Wie niet tot staat is een fout te maken, is tot niets in staat”

“Het beste wat er over de toekomst gezegd kan worden is dat ze gelukkig maar met één dag tegelijk komt”

“Als je eenmaal het vertrouwen van je medeburgers verliest, kun je hun respect en waardering nooit meer herwinnen”

“Een vriend is iemand die dezelfde vijanden heeft als jij”

“De beste manier om een vijand te vernietigen is hem tot een vriend te maken”

Ik vind het bijzonder dat Lincoln zichzelf heeft leren lezen en schrijven. Hij groeide op in een arm gezin, dus zijn ouders waren vast niet hooggeschoold. Hij heeft zichzelf omhoog gewerkt en uiteindelijk bereikt waar velen anderen een voorbeeld aan zouden kunnen nemen.

 

abraham-lincoln-1940x900_33944

 

 

FotoJet Design

 

 

You may also like

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *