Michael Jackson – The king of pop

Michael Joseph Jackson beter bekend als “The king of pop” wordt op 29 augustus 1958 geboren in Gary, Indiana. Hij is geboren als achtste kind van Katherine Esther Scruse en staalarbeider Joseph Jackson. Michael en zijn broers/zussen hebben een zeer strenge opvoeding gehad met name door hun vader. De kinderen werden ook erg beschermend opgevoed met invloeden uit het Jehova geloof, omdat zijn moeder Jehova’s getuige was. De vader van Michael kwam er al snel achter dat zijn kinderen erg muzikaal waren, nadat hij zijn drie oudste zonen snapte met zijn gitaar. Hij hielp met het opzetten van “The Jackson 5” met zijn oudste zonen Jackie, Tito, Jermaine en twee jongens uit de buurt. Die jongens werden later vervangen door de jongere broers Marlon en Michael. De Jackons werden steeds beter en begonnen na een paar jaar betaalde optredens te geven en kregen een contract bij Motown in 1969 met als manager hun eigen vader. Ze werden als snel wereldwijd bekend en hun vader begon langzaam zijn rol als manager te verliezen. Deze rol werd overgenomen door Berry Gordy van Motown. De singles “I want you back”, “ABC” & “Ill be there” werden mega grote hits. Toen de hele Jackson familie verhuisde naar Las Vegas kreeg hun vader zijn rol als manager weer helemaal terug. De jongens verlieten Motown, omdat ze geen vrijheid hadden van hun eigen creativiteit en hun naam werd veranderd in “The Jacksons”.

27fbd24c9922070814fbc200069d1427    729e0e8a74ff8b061e226d2b36c8f9be

De jonge Michael bleek als snel het grootste talent van de groep te zijn en werd de leadzanger van “The Jacksons”. In 1971 startte hij een solocarrière op aandringen van zijn vorige platenmaatschappij Motown. Zijn nummer “Ben” waarin hij zingt over zijn hamster bestormde de Amerikaanse hitlijsten en bereikte de top. In 1977 kreeg Michael een rol in de muzikale film “The Wiz” waarin hij de rol van de vogelverschrikker speelde. In 1983 kwam “Thriller” het best verkopende album ooit uit waar in totaal maar liefst tussen de 65 en 110 miljoen exemplaren van verkocht waren. Zijn carrière werd pas echt een succes tijdens de 25e verjaardag van Motown. Jackson trad met zijn broers op en sloot de show alleen af met zijn hit “Billie Jean”. Hij liet tijdens dit optreden voor het eerst zijn zelfbedachte “Moonwalk” aan het grote publiek zien. Deze dance-move werd kenmerkend voor Michael en mensen over de hele wereld probeerden deze move na te doen.

Bij de hits van Michael werden de meest spectaculaire clips gemaakt, wat in die tijd bijna niet voor kwam. De clips hadden een duidelijke verhaallijn en er zat vaak een boodschap in aan de rest van de wereld. De clip van “Thriller” was de duurste clip aller tijden en werd door Michael zelf betaald.

Het privé leven van Michael

Er ontstonden steeds meer geruchten over het privé leven van Michael. Hij kocht een grote boerderij in Californië, die hij “Neverland Ranch” noemde. Hij bouwde de boerderij om tot een groot pretpark met een dierentuin en vele kinderattracties. Hij nodigde vaak kinderen uit op zijn boerderij en werd er zelfs van beschuldigd dat hij een 13 jarige had lastig gevallen. Jackson betaalde de familie die hem aanklaagde voor kindermishandeling een grote schadevergoeding, hierdoor kwam het niet tot een proces. Ondertussen beweerden vele mediabureaus dat Michael deed aan plastische chirurgie. Zelf zegt hij dat hij maar twee neusoperaties heeft gehad, maar in zijn biografie wordt gesproken over vier neuscorrecties. Er deden zich vele geruchten rond, dat de Jacksons hun eigen huid lieten bleken om hun donkere achtergrond te verbergen. Dit bleek echter niet waar te zijn en Michael bekende tijdens een show van Oprah Winfrey in 1993 dat hij een huidaandoening genaamd Vitiligo had. Bij deze ziekte ontstaan allemaal witte pigment vlekken en uiteindelijk verdwijnt je hele pigment kleur.

Jackson trouwde in 1994 met Debbie Rowe, een verpleegster. Ze kregen samen twee kinderen zoon Michael Joseph Jackson (Prince Jackson l) en dochter Paris Katherine Jackson. Aan het einde van 1999 gingen Michael en Debbie uit elkaar. Jackson kreeg opnieuw een zoon genaamd Blanket (Prince Jackson ll) van een andere vrouw. In 2006 werd Michael er van beschuldigd dat hij zijn Neverland Ranch had verwaarloosd en dat hij zijn werknemers niet meer betaalde. Na nader onderzoek bleken het complex en de dieren in orde te zijn. In maart 2006 sloot hij het complex gedeeltelijk en betaalde hij de achterstallige lonen. Rond die tijd doken er ook beelden op waarin hij zijn op dat moment 11 maanden oude zoontje met een hand over het balkon hield, om hem te laten zien aan de wereld.
Jackson huurde in 2009 een huis in Los Angeles om zich voor te bereiden op een concertreeks die hij vanaf 13 juli 2009 in Londen zou geven. Helaas werd Michael op 25 juni 2009 in huis aangetroffen met een hartstilstand. Een team van brandweerlieden die in de buurt waren probeerden Michael nog te reanimeren, maar dat heeft niet geholpen. Michael overleed om 14:26 in een ziekenhuis 10 minuten van zijn huis vandaan. De hartstilstand van hem is te wijten aan een overdosis medicijnen (propofol) die hij destijds had ingenomen. De dood van Michael wordt vaak vergeleken met de dood van Elvis Presley, want hij is ook gestorven aan een overdosis medicijnen.

Michael heeft een groot deel uitgemaakt van de pop cultuur en daarom word hij nu voor altijd “The king of pop” genoemd. Sinds 1984 bezit de zanger een ster op de Hollywood Walk of Fame en is hij nog elke dag een grote inspiratie voor veel artiesten.

Voor mij is Michael een held, omdat hij anders is dan andere artiesten. Zijn muziek heeft veel veranderd in de muziekindustrie en hij is een inspiratiebron voor vele artiesten. Ik maak zelf ook muziek, dus voor mij is Michael ook een inspiratiebron. Met zijn zelfbedachte dance-moves en zijn bijzondere hoge stem onderscheidde hij zich van andere artiesten. Ik vind het jammer dat hij zijn uiterlijk zo veranderd heeft, dat geeft aan dat hij erg onzeker was. Hij baalde van zijn huidskleur en probeerde dat doormiddel van operaties te verbergen. Ik weet zeker dat ik zijn muziek altijd zal blijven luisteren ook als ik tachtig jaar ben. Mensen noemen me dan misschien ouderwets tegen die tijd, maar dat ben ik dan maar.

Voor mij is Michael een held.

 

2c22771740e3d4baf7f51f084692d074

 

FotoJet Design

You may also like

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *