Jongeren en geld – als je iets wilt moet je er voor sparen

Veel jongeren zitten op jonge leeftijd al in de schulden door scholing. Ook wordt er veel geld geleend, maar is dat wel zo slim?
Voor dat je zomaar geld gaat lenen stel jezelf dan eerst de vraag: heb ik het echt nodig? Er zijn heel veel gadgets en accessoires die iedereen tegenwoordig wilt hebben. Als je er goed over nadenkt heb je veel dingen niet eens nodig.

Je kunt geld lenen van je ouders, maar daar zitten net als bij het lenen bij een bank ook nadelen aan. Als je dan een voorschot op je kleedgeld krijgt, omdat je zo graag een iphone wilt moet je rekening houden met het feit dat je een periode geen kleedgeld krijgt. En dat je dus een periode wat zuiniger aan moet doen.

Wat mij erg opviel is dat er op de middelbare school veel gevraagd werd om geld. Sommige jongens en meiden liepen in de pauze rond om te vragen of je € 0,05 had. Via deze manier konden ze een Snicker van € 0,75 bij elkaar sparen. Het is natuurlijk een belachelijk idee, als je het mij vraagt. Ik vind het zelfs een beetje gierig. Ik ben altijd opgevoed met het idee: Als je iets wilt moet je er voor sparen. Dit heb ik ook altijd gedaan. Toen ik klein was wou ik een ipod touch kopen en betaalde ik met € 250 aan losse munten bij de Media Markt. Het is in het leven altijd zo: als je iets graag wilt, doe er wat voor!

geld

Tips om geld te verdienen:

1. Oppassen
– Het is misschien niet het leukste werk voor iedereen, maar het is wel heel erg makkelijk werk en het verdient goed.

2. Doe betaalde klusjes
– Ga eens lang bij de buurvrouw en vraag of zij nog klusjes heeft, die ze zelf niet goed meer kan doen. Misschien wordt het wel hartstikke gezellig en heeft ze vaker hulp nodig.

3. Verkoop spullen op Marktplaats
– Gebruik jij je Nintendo DS nooit meer? Verkoop hem! Je kunt er altijd nog wat aan verdienen en wat heb je aan spullen die maar in de kast liggen?

4. Vraag belasting geld terug
– Als je een bijbaantje hebt wordt er vaak belasting afgetrokken van je loon. Dit kun je aan het eind van het jaar terug vragen.

Ik werk zelf bij de Albert Heijn en dat verdient best goed. Bij een supermarkt verdien je altijd beter dan in de horeca of in een winkel. In de horeca werken lijkt mij gezellig, maar het betaald daarentegen een stuk slechter.

Kun je toch niet wachten op een aankoop? Zorg dan dat je deze regels onthoudt:

– Verdien ik genoeg geld om de lening terug te kunnen betalen?
– Zorg er voor dat je niet langer aan het terugbetalen bent dan dat je de aankoop kunt gebruiken. Het zou zonde zijn als je maar een jaar plezier van het product hebt en je een half jaar later nog aan het terugbetalen bent.
– Vergelijk de rentepercentages die je moet betalen over de lening en zorg er voor dat je niet meer rente betaald dan nodig is.

 

FotoJet Design

 

You may also like

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *