Het starten van een eigen bedrijf

Ondernemer worden is een woord wat voor velen een grote stap is. Er zitten veel voordelen aan maar helaas zijn er ook veel nadelen. Maar liefst 3 procent van de jongeren is ondernemer.

Voor dat je een ondernemer kan zijn moet je eerst zorgen voor een concept. Wat is je hobby? Wat wil je bereiken? Welke doelgroep wil je aanspreken? Zorg er voor dat je niet te lang nadenkt over wat voor bedrijf je wilt, want de meeste bedrijven worden echt succesvol als het vanuit een hobby of passie is ontstaan. De uitzonderingen bestaan natuurlijk ook. Zorg er ook voor dat jij je onderscheid van de rest. Als jij net iets meer hebt dan een ander bedrijf zullen mensen sneller naar jouw bedrijf toe komen. Zorg er ook voor dat je doel zo concreet mogelijk is voordat je daadwerkelijk begint met het opzetten van je bedrijf.

De voordelen van het hebben van een bedrijf:

 • Je kun je eigen tijd indelen
 • Je kunt zelf beslissingen maken
 • Je bent zelf verantwoordelijk
 • Je kunt vakantie nemen wanneer jij zelf wilt
 • Je kunt zelf vakantie nemen wanneer je wilt en bepalen hoeveel je wilt verdienen
 • Je kunt je eigen creativiteit er in kwijt
 • Je hoeft niet altijd rekening te houden met personeel (zzp’er)

 

Helaas zijn er ook een aantal nadelen aan het hebben van een eigen bedrijf:

 • Je hebt een onregelmatig inkomen
 • Je moet zelf afspraken met de belastingdienst en je AOW regelen
 • Als je ziek bent kun je niet werken, dus heb je geen inkomen.
 • Het kan ongezellig worden om altijd alleen te werken.
 • De administratie moet je zelf bijhouden
 • Je moet zorgen voor een structuur in je dag. Je kan afgeleid worden door familie, kinderen etc. (ligt aan je werkplek).
 • Met alle bijkomende kost zal je inkomen er altijd iets op achteruit gaan.
 • Je moet altijd 100 % presteren om goed werk te leveren.

Mijn vader is architect en heeft een eigen bedrijf zonder personeel. Als ik zie hoe hij werkt lijkt het mij ook interessant om alleen te werken. Je kan je eigen creativiteit kwijt in je project en je hoeft niet altijd rekening te houden met anderen. Ik zie ook de nadelen van het vak, want hij moet altijd zorgen dat hij werk heeft. De ene periode heeft die misschien 4 opdrachten en de andere periode maar 1 opdracht. Het verschilt dus per periode wat hij verdient. Met dit soort dingen moet je wel rekening houden als je een eigen bedrijf wilt beginnen.

Het onderhouden van netwerken is ook erg belangrijk in het bedrijfsleven. Hoe groter je sociale netwerk word, hoe groter de kans op een succesvol bedrijf. Veel jongeren krijgen te maken met ondernemerschap door het internet. Er zijn bijvoorbeeld een aantal Nederlanders met een succesvol Youtube kanaal, waarmee ze geld verdienen. Dit kun je ook zien als een soort van bedrijf net als bekende bloggers, die geld verdienen met stukjes schrijven op internet.

Ik zou best een zelfstandig ondernemer willen worden, want ik vind het fijn om opdrachten alleen te maken en onafhankelijk te zijn. Aan de andere kant lijkt het mij ook lastig, omdat je niet weet of je elke maand voldoende geld gaat verdienen. Ik zit er dus een beetje tussen in.

 

 

You may also like

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *