Evaluatie over mijn eerste geschreven kranten

In de 2e periode zijn wij bezig geweest met het onderwerp “kranten”. We hebben met de klas als redactie verschillende kranten gemaakt waaronder: Stadiontijd, 2 uitgaves van de Redacteur, een krantje voor Buro Ruis en je eigen “krant krant”. Het was een periode waar ik best wel tegen op keek, omdat ik niet een enorme krantenliefhebber ben. Ik lees niet veel kranten, maar het onderwerp interesseerde mij ook minder. Uiteindelijk heb ik wel alles uit mezelf gehaald om met een goed eindresultaat te komen en dat is gelukt.

Wij zijn als eerste bezig gegaan met een uitgave van “de Redacteur”.  We werden verdeeld in verschillende redacties en ik zat in de redactie opmerkelijk samen met Nick en met Eva. Onze taak was om verschillende opmerkelijke nieuwsberichten uit te zoeken en de lead + titel te veranderen. Alle nieuwsberichten die wij verzamelden moesten wij in Trello zetten voor een duidelijk overzicht van de verschillende redacties. Na deze uitgave van de redacteur zijn wij nog een keer bezig geweest met de Redacteur, maar dan in andere redacties. Ik zat dit keer in de redactie van Zwolle en omgeving. Er was die dag niet heel veel gebeurd in Zwolle, dus dat vond ik wel een beetje saai. Verder heb ik wel veel geleerd van het werken in nieuwsredacties en het was interessant om het geoefend te hebben.

Het derde krantje die we gemaakt hebben met de klas heette “Stadiontijd”. De bedoeling van dit krantje was om het nieuws van heel dichtbij te ervaren, door middel van nieuws uit het zelfde gebouw. Gino en ik kregen de opdracht om langs de verschillende winkels te gaan in het Stadionplein en ze te vragen om het ultieme kerstcadeau uit de winkel. We kregen veel verschillende antwoorden en we verwerkten dit in een pagina voor “Stadiontijd”. Het was echt een hele leuke en gevarieerde opdracht waar ik veel van heb geleerd. Tijdens het krantje “Stadiontijd” ben ik ook nog met Floor mee geweest naar het CSE. We liepen een dagje mee met het neefje van Marije om meer te weten te komen over deze school. Deze school is heel erg gericht op sport, dus voor echte topsporters. Het was interessant om een dagje mee te lopen op zo’n school. Je merkte gewoon dat iedereen op deze school echt het doel had om topsporter te worden.

Als individuele opdracht hebben wij deze periode de opdracht gekregen om een krant te maken over een krant. Ik had de Volkskrant gekozen, dus ik heb mijn eigen krant in elkaar gezet die gaat over de Volkskrant. Ik vond het in het begin lastig om te werken met Indesign, maar na een paar weken ging het steeds beter. Ik ben dan ook best wel trots op het eindresultaat en ik heb er een 7.5 voor gekregen. Dit zijn de pagina’s van mijn krant krant:

 

 

De laatste opdracht van de periode kranten was om een krantje te maken voor Buro Ruis. Deze opdracht vind ik wel super tof, omdat Buro Ruis heel bekend is in Zwolle en het krantje word 10.000 gedrukt. De eerstejaars van de opleiding evenement&organisatie hebben verschillende evenementen bedacht in samenwerking met Buro Ruis (Amerikaans gala, rollerdisco, rave van fortuin, bommelding etc). Ik zat in de gewone redactie, dus ik ben bezig gegaan met het schrijven van verschillende artikelen. Het eerste artikel dat ik schreef ging over de do’s en dont’s op een gala, daarna ben ik de eigenaar van het Vliegende Paard (Dennis) gaan interviewen samen met Karlijn. Het interview verliep heel goed en we kregen zelfs een heel mooi compliment. Hij vond dat wij heel goed waren voorbereid en dat hij ons beter vond interviewen dan 1e jaars HBO studenten journalistiek. Dit vond ik heel erg leuk om te horen.

Ik heb ook nog de opdracht gekregen om een artikel te schrijven over het evenement dat Buro Ruis organiseert met artiesten als Ronnie Flex en The Dirty Daddies. Hier ben ik op dit moment nog mee bezig.

Over het algemeen vond ik het toch wel leuk om in een redactie van een krant te zitten. Ik heb geleerd om mijn artikelen heel vaak over te lezen en niet te snel tevreden te zijn met een geschreven stuk. Ik heb ook gemerkt dat een stuk niet zomaar in de krant word geplaatst en dat er heel veel werk in gaat zitten voordat een krantje echt helemaal af is. Ik ben trots op mezelf dat ik deze periode goed heb meegedaan en alle opdrachten op tijd heb afgerond. Voor de volgende keer wil ik wel nog meer aandacht besteden aan de stukken en minder snel tevreden zijn met wat ik heb gelezen.

Volgende periode gaan we bezig met radio, dus daar ben ik ontzettend benieuwd naar en ik heb er heel veel zin in.

 

 

 

 

You may also like

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *