Radio: luisterverslagje NPOradio1

Ik zit al weer in de 3e periode van het eerste jaar van mijn opleiding. Wat gaat de tijd toch snel. In de eerste periode zijn wij bezig geweest met het maken van online websites, in de 2e periode met kranten en in deze periode gaan wij bezig met het onderwerp radio. Ik heb een radio verslagje getypt over de radio uitzending “OVT” wat onderdeel is van NPOradio1. Het linkje naar de uitzending vind je hier.

Succesvolle vluchtelingen jaren 90:

14:04 Kinderen van asielzoekers uit de jaren 90 (Vietnamezen en Hongaren) doen het nu heel goed op school bijna net zo goed als kinderen van Nederlandse ouders.

Fragment jaren 90: 15:27 Bewoner Winterswijk:  “Ik vind het prima, dat er vluchtelingen 

het land binnenkomen. Die mensen moeten toch ook een dak boven het hoofd hebben?”. 

Mensen waren trots op: 160 woningen voor vluchtelingen. In 1993 waren er wel meer protesten tegen de komst van vluchtelingen. 

17:39 “Je ziet nu dat de boze burger veel meer stem krijgt op allerlei programma’s”.  Er waren toen ook boze burgers. Ze kregen minder een podium dan de mensen die begrip hadden voor de vluchtelingen. 

 18:56 De aandacht voor de tegenstemmers van vluchtelingen is nu een stuk groter.

20:22 Een bijzondere prestatie dat de vluchtelingen kinderen van vluchtelingen uit de jaren 90 het zo goed doen op school. De vluchtelingen uit die tijd hadden een achterstand opgelopen, omdat ze zo lang in het verblijf zaten. Maar het lange verblijft in asielzoekerscentra zorgt er wel degelijk voor dat ze met een achterstand terecht komen op de arbeidsmarkt.

21:37 Het is belangrijk dat vluchtelingen zo snel mogelijk beginnen met hun integratie traject (taal leren, sociaal netwerk, school, werk). De eerdere migranten als Vietnamezen en Hongaren hadden een voorsprong omdat zij al een vluchtelingen status hadden gekregen, dus ze kwamen al binnen met de zekerheid dat ze mochten blijven. Deze mensen konden daardoor ook gelijk al beginnen met hun integratie. 22:42 Nu hebben vluchtelingen geen zekerheid meer of ze mogen blijven, daardoor blijft de integratie ook achter.

23:34 Column John Jansen van Galen:

Sybrand Buma wil weer dienstplicht invoeren voor de zorg en het leger. Ik werkte op een camping in Frankrijk toen ik een oproep kreeg voor militaire keuring. Ik weigerde, maar ik had de bereidheid om in een vredesleger te zitten en hoorde daarna maanden niets. Er viel daarna een oproep in de bus om opnieuw bij het ministerie te komen. De vraag was of ik in plaats van soldaat metselaar wilde worden. Ik zei dat dit vanwege mijn 2 linkerhanden niet aan de orde was. Uiteindelijk werd ik niet erkent als dienstweigeraar. Ik had een bijbaan als leraar maatschappijleer, maar werd overspannen. Ik ben naar de dokter geweest en hij vroeg of ik al mijn dienstplicht had uitgevoerd anders raadde hij mij aan om herkeuringen aan te vragen. Dat deed ik. 26:30 “Het leger was mij blijkbaar liever kwijt dan rijk, want de herkeuringsarts vroeg of ik veel mensen om mij heen verdroeg”. Ik zei dat ik het op het achterbalkon van een volle tram weleens benauwd kreeg. Hij verklaarde mij ongeschikt voor het kazerne leven. Afgekeurd op S4 wegens mentale instabiliteit. Als Buma de dienstplicht weer in gaat voeren mag hij zijn borst al vast nat maken voor een golf aan gewetensbezwaren. 

38:31  “De dienstplicht was vanaf 1985 een zaak van “de dommen”. Als je slim was probeerde je er onderuit te komen”. Wel grappig om te horen dat sommige “slimmere” jongens er onder uit probeerden te komen door het steeds met een smoes verder uit te stellen en uiteindelijk hoefden ze het helemaal niet meer te doen.

Jan van der Putten: Turkse minister van familiezaken gister avond uit het land gezet. Ze wilde een campagne toespraak houden in Rotterdam voor de Turkse Nederlanders over de machtsuitbreiding van president Erdogan.

Verslaggever Mathijs Holtrop in Rotterdam: “De bomen zijn uit hun bakken getrokken en de aarde licht verspreid over het plein.: 41:42 De resten van de rellen van gisteravond. 

Bewoner: Ik hoorde veel agressie en veel dingen zijn kapot gemaakt zoals ruiten, lantaarnpalen, fietsen. Het is niet chique. Dingen kapot maken kan niet de oplossing van het probleem zijn. 43:12 

Het straat beeld is: Veel glas, stenen, rommel op straat. De gemeentedienst is druk bezig om het allemaal weg te halen. 

Marleen de Vries: Er zijn veel ongelukkige vergelijkingen met de 2e wereld oorlog. Zoals Wilders word vergeleken met Hitler, Erdogan maakt Nederland uit voor Nazi. Het laatste vak van de 18e eeuw kenmerkt zich door een zelfde soort onrust, maatschappelijk verdeeldheid. Een grote onvrede heerst er door een gebrek aan inspraak die ze hebben. Een van de grootste vergelijkingen is de opkomst van nieuwe media. Wij hebben nu facebook en twitter. De 18e eeuw had het tijdschrift, want toen kreeg je ook de mogelijkheid om je stem te laten horen. 49:06 “Journalisten doen soms alsof dit onfatsoen nieuw is, maar dat is het dus totaal niet”. Ik durf zelfs te stellen dat de 18e eeuw zelfs nog erger was. 

Mijn mening over de radio uitzending:

Ik vond het een interessante radio uitzending met name het stukje over de dienstplicht en de column vond ik leuk om naar te luisteren. Het onderwerp boeide mij, omdat het nu weer heel actueel is. Het onderdeel dat ik minder leuk vond ging over een Frans soort boek. Ik heb er ook niet heel aandachtig naar geluisterd dat zegt waarschijnlijk wel genoeg. De vergelijking van ons huidige maatschappij met de maatschappij eind  18e eeuw van Marleen de Vries vond ik interessant om naar te luisteren. Ik had hier nog niet eerder over nagedacht en het komt inderdaad erg overeen.

Een nieuwe item: Een interview met een vluchteling die in de jaren 90 naar Nederland toe is gekomen. Het lijkt mij interessant om diegene vragen te stellen over zijn ervaring als buitenlander in Nederland. Hoe het was om ineens in een ander land te wonen en om bijvoorbeeld te vragen of hij/zij verschil merkt met de vluchtelingen die de laatste jaren naar Nederland zijn gekomen. Na aanleiding van het eerste radio item lijkt mij dit een gepaste toevoeging.

De zender VPRO: De VPRO is een omroep die zich richt op maatschappelijke onderwerpen en de onderwerpen die in deze radio uitzending voorkwamen waren ook gericht op maatschappelijke onderwerpen.

De omroep NPO: “Door de programma’s van de NPO ben je in staat om mee te doen met het gesprek van de dag”. Dit motto klopt absoluut, omdat deze radio uitzending erg nieuws gerelateerd was.

 

 

 

 

 

You may also like

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *