Necrologie Amy Winehouse

De Engelse Jazz & soul zangeres Amy Jade Winehouse stond vooral bekend om haar alcohol- en drugsprobleem, maar ondanks deze slechte publiciteit gaat er nog veel meer schuil achter deze vrouw. Ze werd geboren op 14 september 1983 in Londen. Op achtjarige leeftijd ging Amy al naar een theater school in Noord-Londen. Amy had een brede muzieksmaak, maar over de popmuziek uit die tijd was ze echter niet tevreden. Daarom daagde ze haarzelf uit om haar eigen muziek te maken. Op haar dertiende kreeg ze haar eerste gitaar waarmee ze al verschillende eigen nummers schreef. De ouders van Amy gingen scheiden toen ze nog maar veertien jaar oud was. Dit heeft een enorme impact gehad op haar leven en sindsdien gebruikte ze Antidepressiva.

Winehouse werd in 2003 voor het eerst bekend in het Verenigd Koninkrijk met haar album “Frank”. In dat zelfde jaar kreeg zij een relatie met Blake Fielder-Civil. Hij liet haar kennis maken met harddrugs zoals Heroïne. Na 3 jaar begonnen de fans van Amy zich steeds meer zorgen te maken en ze werd ook vaak onverzorgd op straat gespot. Ondanks alles trouwden Amy en Blake met elkaar in 2007. Nadat Blake in de gevangenis terecht kwam ging het ook steeds slechter met Amy. Ze werd meerdere malen dronken op het podium gespot en veel optredens werden afgezegd. Ook kwam ze meerdere malen in het ziekenhuis terecht vanwege een overdosis. In 2008 gaf Amy toe dat ze een eetstoornis had en dat ze manisch depressief was. Wat zo bijzonder was aan Winehouse was dat ze haar leven gebruikte als inspiratiebron voor haar nummers. Haar nummer “Rehab” was bijvoorbeeld geïnspireerd op haar alcoholprobleem.

Haar hit “Rehab” werd overal ter wereld goed ontvangen net als hits als “Valerie” en “Black to black”. Het was de bedoeling dat ze zou optreden op Pinkpop, maar dat ging uiteindelijk niet meer door. Op de dag dat ze zou optreden werd bekend dat ze “ziek” was. Later bleek dat ze een overdosis had genomen en dat ze in een hele slechte conditie verkeerde. Haar manager en haar ouders grepen in en stuurden haar naar rehab, maar ondanks dat veranderde niks in het leven van Amy. Een leven in de publiciteit kon ze niet aan. Ze kwam steeds vaker negatief in het nieuws.

Tijdens haar laatste concert in Belgrado (19 juni 2011) leek het beter te gaan met Amy, maar het tegenovergestelde bewees zich weer. Winehouse was weer niet nuchter en ze keerde huilend haar rug toe naar het publiek. Veel boze fans schreeuwden en wilden hun geld terug. Amy wilde het echter ook niet meer en dit bleek ook haar laatste concert te zijn.

De carrière van Amy heeft helaas niet lang mogen duren, want haar lichaam werd op 23 juli 2011 aangetroffen in haar huis. De doodsoorzaak was dan ook het overmatige drank- en drugs gebruik. Amy heeft 27 jaar mogen worden. Wat ontzettend zonde is, want het was een jonge vrouw met nog een heel leven voor zich. Ze was totaal op het verkeerde pad terecht gekomen en het drukke leven in de publiciteit werd haar te veel. Op 16 mei in 2015 is er een documentaire over het leven van Amy in première gegaan. Deze documentaire heeft verschillende prijzen gekregen waaronder de “Oscar voor beste documentaire”. Amy zal in de muziekindustrie altijd worden herinnerd als stijlicoon met een uitzonderlijke stem.

 

 

You may also like

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *