Recht les 4: wat heb ik geleerd?

Tijdens deze les recht hebben wij het gehad over strafrecht en we hebben nog een aflevering gekeken van een zitting in de rechtszaal. Ik vond het een interessante les, want ik heb nu een beter beeld van wat er allemaal komt kijken bij een zitting in de rechtszaal.

Wat heb ik geleerd? Ik heb geleerd dat 1 getuige geen getuige is. Ik kan me het ergens wel voorstellen, maar ik had er nog nooit over nagedacht. Als er iets ergs gebeurd moet je wel geluk hebben dat er meerdere bronnen zijn anders word je geloofwaardigheid minder en is de kans dat ze er wat aan doen minder.

Wat vond ik interessant? Ik vond het interessant dat we het hadden over de doelen van straf opleggen. Ik vond het ook erg leuk dat we een aflevering keken over de rechtbank. Ik heb nu een beter beeld van wat er allemaal afspeelt tijdens een zitting.

Wat vond ik minder interessant? Ik vond het minder interessant dat we hadden over de verschillende artikelen van strafrecht. Ik weet wel dat die regels er zijn en ik vind de taal waarin de regels worden uitgelegd ingewikkeld.

De aantekeningen die ik gemaakt heb:

Strafrecht

De doelen van straf opleggen: Dat je gaat nadenken over wat je hebt gedaan (opvoedingsdoel), afschrikken (algemene preventie), herhaling voorkomen (speciale preventie), wraak (rechtvaardigheidsgevoel).

Strafdoelen zijn er uiteindelijk voor om de maatschappelijke vrede te dienen. Het zorgt er voor dat wij respectvol met elkaar om gaan en van elkaar/spullen af te blijven. Het begrip stafrecht is een verzamelnaam voor alles wat je niet mag.

Artikel 310 is een belangrijk artikel

Strafvordering (procesrecht) zijn alle wettelijke bepalingen waarin wordt beschreven hoe tot opsporing, vervolging en berechting mag worden gekozen. Hoe loopt de strafrechtelijke procedure.

Alleen zoals het in de wet staat beschreven kunnen mensen worden opgespoord en berecht. De strafdoelen kunnen alleen maar zo goed mogelijk worden bereikt als de manier waarop de strafdoelen worden bereikt volgens de regels van de wet gaat.

1 getuige is geen getuige. Er moeten minimaal 2 bronnen zijn die bijvoorbeeld gezien hebben dat iemand wat heeft gestolen.

 

 

 

You may also like

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *