Recht les 6: wat heb ik geleerd?

In deze les heb ik wat meer geleerd over bepaalde woorden die tijdens een zitting werden gebruikt. Sommige woorden kende ik nog niet, dus daar heb ik wel wat van opgestoken. 

Mijn aantekeningen:

Rechtbank – meervoudige kamer (mk) daar zijn 3 rechters. Ze worden bijgestaan door een griffier. Het openbaarministerie maakt de tenlastelegging.

De officier van justitie leest de aanklaag voor. De verdachte mag daarna reageren. De ondervraging van de gedachte staat centraal. Als de verdachte heeft gepraat gaan ze kijken naar de persoonlijke omstandigheden van de verdachte.

Een enkelvoudige kamer heet de politie rechter. De politie rechter heeft niets met de politie te maken. De politierechter mag wel alle zaken behandelen, maar mag niet een straf opleggen die hoger is dan 1 jaar gevangenisstraf. De meervoudige kamer behandeld die andere zaken. De meervoudige kamer is dan ook een duurdere optie.

De rechter commissaris (de onderzoeksrechter) is een gewone rechter, maar hij heeft bijzondere bevoegdheden. Hij is een vooruitgeschoven post van een onderzoek van de politie. Hij heeft de bevoegdheid om toestemming te geven aan de officier van justitie om huiszoeking te doen.

Raadkamer is een fysieke ruimte.  De raadkamer zijn 3 rechters.

Pro formazitting: Alvast met de zitting beginnen, maar ze weten dat ze nog niet de hele zaak kunnen behandelen want de rechter is nog niet klaar (met de beslissing).

Kantonrechter is voor kleine overtredingen.

Kinderrechter beslist voor kinderen van 12 t/m 18 (soms 21) jaar. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen helemaal niet berecht worden. Het jeugdstrafrecht heeft veel lagere straffen. Maar tussen de 16 en 21 jaar mag er ook een volwassen uitspraak gedaan worden. De zittingen van de kinderrechter zijn altijd achter gesloten deuren.

De reclassering gaat de taakstraf begeleiden en zorgt dat er een begeleider op de werkvloer is.

Wat heb ik geleerd? Ik heb de betekenis geleerd van een aantal woorden die nog niet wist, zoals pro formazitting en de kantonrechter.

Wat vond ik interessant/minder interessant? Ik vond dit een hele interessante les, omdat ik veel heb geleerd over woorden die nog niet wist. Ik weet niet zo goed wat ik minder interessant vond.

 

You may also like

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *