Artiestennieuws VS Girlscene

In dit verslag ga ik eens even de verschillen benoemen tussen de verschillende websites waar ik heb stage gelopen. Ik liep de eerste maand stage bij Artiestennieuws. Dit is een website die volledig gaat over het leven van artiesten, concertaankondigingen, roddels en top-10 lijstjes. Het draait vooral om de vele concertaankondigingen elke dag door verschillende bekende, maar ook onbekende artiesten en bands. Het leek mij een ontzettende leuke en leerzame stage, omdat ik een hele grote muziekliefhebber ben. Ik luister naar rock, pop, rap, punk en nog veel meer. Oude muziek uit de 60s, 70s, 80s, en 90s spreekt mij ook erg aan. Om al deze redenen wilde ik tijdens mijn stage met muziek bezig zijn. Ik wilde in het leven duiken van de artiesten achter de muziek en mijn schrijfvaardigheid verbeteren.

Tijdens deze stage ben ik dan ook alleen maar bezig geweest met het schrijven. Dit is goed voor mij geweest, omdat ik mijn schrijfvaardigheid wilde verbeteren en dat wil ik nog steeds. In het begin van mijn stage had ik met mijn stagebegeleider Djuna overlegt dat ik ook meer wilde doen met film, interview en editen. Zij vond dit ook een goed idee en vertelde mij zelfs dat ik aan de slag kon gaan met het Youtubekanaal van Artiestennieuws. Ik had al allemaal ideetjes bedacht zoals straatpraat, interviews met fans, interviews met opkomende artiesten en er valt nog veel meer interessants te bedenken. Toch kwam ik er al snel achter dat de taken bij deze website bleven bij het schrijven van artikelen. In het begin vond ik dit erg leuk, vooral omdat het allemaal nieuw was. Na een aantal weken vroeg ik aan Djuna of ik ook aan de slag kon gaan met de camera. Dit vond zij niet een goed plan omdat er dan niet genoeg artikelen online komen. Het team bestond namelijk alleen maar uit Djuna (de eindredacteur) en 3 stagiaires.

Bij Artiestennieuws heb ik dus een maand lang alleen maar geschreven. Ik heb er wel veel van geleerd, dus dat is mooi meegenomen. Ik wilde weg bij deze website omdat ik mezelf meer wilde ontwikkelen. Ik wilde meer op pad gaan en ik wilde gaan interviewen naast het schrijven. De sfeer vond ik ook nooit gezellig en het draaide alleen maar om werken werken werken. Ik wilde weg. En als ik eenmaal een plan heb, doe ik dat. Ik ging stiekem tijdens de stage opzoek naar een nieuwe stage. Mijn stagebegeleider wist toen nog van niks. Ik ben verschillende websites gaan mailen en bellen. Uiteindelijk kwam ik bij de website Girlscene terecht. Ik mailde dat ik opzoek was naar een stage waarin ik schrijven kan combineren met filmen en fotografie. Ik kreeg als heel snel een mailtje terug waarin Danique (de eindredacteur) enthousiast vertelde dat ze per direct op zoek waren naar een video stagiair. Mijn hart maakte even een sprongetje. Eindelijk. Ik kan weg bij deze saaie en eentonige website.

Ik mailde direct terug en kon de volgende dag al op gesprek komen. Danique was enthousiast en ik werd na 20 minuten al aangenomen. Ik werd gelijk voorgesteld aan iedereen en die maandag erop kon ik al beginnen. Girlscene is een website gericht op meiden. Er worden veel verschillende onderwerpen op besproken zoals liefde, mode, lifestyle, eten, sport en nog veel meer. We gingen gelijk brainstormen en creatieve ideeën bedenken voor het Youtubekanaal. Het eerste idee was een serie waarin we mannen op straat interviewen over bepaalde onderwerpen. De serie kreeg uiteindelijk de naam: ‘Mannenpraat’. Ik ga de straat op om mannen te interviewen over trends, de liefde en wat zij nou vinden van bijvoorbeeld een badpak. Naast het filmen en interviewen heb ik al deze video’s ook geëdit. Ik deed dit met veel plezier. Als je nu op het Youtubekanaal van de meidenwebsite kijkt en in de rest van mijn stageverslag zie je dat ik nog veel meer video’s heb gemaakt. Ik heb bijvoorbeeld een interview gedaan met Sara Dol van de app Musical.ly, ik ben naar de XITE Awards geweest en ik heb verschillende ‘do it yourself’ video’s gemaakt. Ook ben ik bezig gegaan met het maken van streetstyle foto’s van vrouwen op straat. Ik ging de straat op om te kijken of er trendy meiden tussen liepen. Het leukste van dit onderdeel vond ik dat de meiden het zo leuk vonden dat ze werden aangesproken door iemand die stage loopt bij deze website. De website is namelijk best wel bekend onder meiden en bijna iedereen kende het wel. Na 2.5 maand stage bij Girlscene kwam mijn stagebegeleider Pieter op stagebezoek. Na een gesprek kwamen we tot de conclusie dat het voor mij goed is om wel te blijven schrijven. Danique ging er mee akkoord en we spraken af dat ik naast de taken die ik eerst deed er ook artikelen bij ging tikken. Ik was hier enorm blij mee, omdat ik het schrijven wel heel leuk vind om te doen. Bij Artiestennieuws ging het constant over hetzelfde onderwerp, maar hier schrijf je elke dag over een ander onderwerp.

Je maakt nu vast wel op uit deze lange tekst dat ik het hier erg naar mijn zin heb en dat Artiestennieuws geen juiste keuze voor mij was. Als de sfeer daar gezelliger was en ik kreeg meer vrijheid dan was ik wellicht wel gebleven in Utrecht. Maar als je ergens niet gelukkig van word moet je er gewoon mee kappen. Dit is soms lastig, maar je hebt er veel meer profijt van. Het is belangrijk om iets doet wat je leuk vind en waar je met plezier naar toe gaat. Dit is een plek waar ik het naar mijn zin heb en ik kan mezelf ontwikkelen. Het enige wat ik jammer vind is dat ze hier geen vaste computers hebben waar je op kan werken. Ik werk dus op mijn laptop en heb geen professioneel editing programma waar ik op werk. Ik werk nu met Wondershare Filmora en dat is een heel fijn programma, maar ik ken niet veel mensen die daarmee werken. Als ik in mijn volgende stage weer eens een video ga editen, hoop ik dat er vaste werkcomputers zijn waarop ik kan werken met Adobe Première of een ander programma. Dit is eigenlijk het enige dat ik iets minder vind aan deze stage.

Om de verschillen tussen Artiestennieuws en Girlscene nog even kort samen te vatten: bij Artiestennieuws krijg je niet veel vrijheid en ben je alleen maar bezig met het tikken over nieuwe concertaankondigingen. Bij Girlscene ben ik bezig met filmen, interviewen, editen, artikelen schrijven en fotografie. Een stuk meer taken heb ik dus hier. Bij Artiestennieuws kreeg ik 250 euro per maand en bij Girlscene 100 euro. Dat geldbedrag bij mijn eerste stageadres is natuurlijk mooi meegenomen, maar ik heb liever een stage waarin ik gelukkig ben dan veel geld. Dus tot zover het verschil tussen Artiestennieuws en Girlscene.

In mijn volgende stage hoop ik dat ik iets kan doen met schrijven, interview en fotografie. Ik zit te denken om te gaan solliciteren bij de Stentor op de online redactie. Je bent dan veel bezig met het nieuws en tekstberichten. Je mag er ook vaak op uit in de binnenstad voor interviews of fotografie. Deze combinatie spreekt mij ook wel erg aan. Maar dit is nog maar een idee. Misschien beland ik uiteindelijk wel op een website voor loodgieters of een forum voor mensen die in een rolstoel zitten. Je weet het maar nooit bij mij. Ik weet ook nog echt niet wat ik na deze opleiding wil gaan doen. Ik zit te denken om door te studeren naar het HBO. De richting weet ik nog echt niet. Gelukkig heb ik nog even een tijdje om er over na te denken en te oriënteren.

(Dit verslagje komt trouwens ook in mijn stageverslag)

You may also like

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *