Wat voor invloed heeft de media op mij?

Tegenwoordig heeft bijna iedereen naast het echte leven een online leven. Mensen zitten veelal op Instagram, Facebook, Snapchat, Whatsapp en nog veel meer online platforms. Voor sommigen is het lastig om het verschil te zien tussen beide werelden. Maar er is wel degelijks een groot verschil. Is deze online wereld wel echt? En waarom zijn we allemaal zo verslaafd? Dit zijn allemaal vragen die veel mensen zich afvragen. De media heeft naast het verslavende effect ook  een invloedrijke werking waar ik het vandaag over ga hebben.

Jij komt uit school, start je laptop op en gaat naar de website van de H&M. Jouw oog valt gelijk op een bepaald soort zonnebril. Waarom deze zonnebril? Waarom kiest jouw brein ervoor om deze zonnebril direct in je winkelwagentje te gooien? Ik zie aan mezelf dat ik bijvoorbeeld word beïnvloed door Instagram en blogs van anderen meiden. Ik zie bijvoorbeeld dat veel toffe Instagrammers een bepaald soort broek dragen en daardoor wordt dat een trend.  Op de een of andere manier vind ik de trends ook altijd super gaaf en ben ik een echte fashion goeroe. Toch heeft Instagram dan een grote invloed op mij, omdat ik kleding koop die ik heb gezien via dit mediaplatform. En niet omdat ik persee mee wil lopen met de trends maar omdat ik die trends op dat moment ook echt geweldig vind. Gek toch? Eigenlijk word mijn brein gewoon voor de gek gehouden want ik word wel degelijk beïnvloed.

Wat ik ook altijd wel gek vind is dat als ik bijvoorbeeld nieuwe sneakers zoek via Google, ik de volgende dag advertenties van verschillende gympen tegenkom in mijn Facebook timeline. Dit heeft natuurlijk te maken met de cookies die je laptop opslaat, maar toch vind ik dit wel een beetje eng. Tegenwoordig is er zo veel mogelijk en het lijkt wel alsof je constant in de gaten word gehouden.

Daarom zet ik in de zomer ook geen foto’s in bikini op social media. Je weet nooit wat er mee wordt gedaan en waar de foto’s uiteindelijk belanden. Misschien verwijder jij ze na een tijdje, maar er zijn ongetwijfeld mensen die de foto’s opslaan en wellicht doorsturen. Ik ben me bewust van de gevaren van het sociale netwerk en ik post dan ook niet alles, ook al ben ik een enorme fotografie liefhebber.

Ik denk dat de media vooral een grote invloed heeft op kleine kinderen. Zij zijn zich nog niet bewust van de gevaren en zijn in veel gevallen erg beïnvloedbaar. Ik neem als voorbeeld even mijn oppaskinderen. Zij volgen alles via Youtube en nemen bepaalde ‘scheldwoorden’ over. Elke keer als ik ergens oppas verbaas ik me weer over de mate waarin deze kinderen worden beïnvloed. Naast dit effect werkt de onlinewereld natuurlijk erg verslavend. Kinderen spelen tegenwoordig veel minder buiten en ze zitten het liefst de hele dag te gamen of Youtube te kijken. Er is zelfs een oppas adres waarbij het kind helemaal geen speelgoed meer heeft. Erg sneu vind ik dit. De ouders stimuleren hiermee het social media gebruik en zorgen ervoor dat het kind helemaal niet meer weet wat spelen is.

Naast de invloeden op social media hebben we natuurlijk ook nog de televisie. Het begint steeds ouderwetser te worden en nu ik dit typ vind ik zelfs het voluit geschreven woord ouderwets klinken. Gek he? Maar om maar even verder te gaan op mijn verhaal, heeft de televisie ook een grote invloed op ons. Kijk maar naar het programma ‘Temptation Island’. Dit schetst zo’n slecht beeld van het hebben van een relatie en het vreemdgaan. Waarom zou je vreemdgaan stimuleren? Net als websites als ‘Second Love’. Pardon? Er is dus blijkbaar een doelgroep voor dit soort websites.

Om dit verhaal eventjes af te sluiten wil ik zeggen dat de media dus een enorm grote invloed heeft op mij maar ook op de rest van de wereld. Mensen worden via Twitter met de grond gelijk gemaakt en durven niet meer over straat omdat ze bedreigingen naar hun kop geslingerd krijgen. Ik hoop ooit dat de wereld eens afstapt van het vele social media gebruik, maar ik gok dat dit alleen maar meer gaat worden in de toekomst.

You may also like

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *