Redactiedag Metropolis

Dit was het dan alweer onze eerste opdracht voor redactiedag. We kregen de opdracht om een individuele mini ‘documentaire’ te maken over een zelf gekozen onderwerp. De beelden moesten geïnspireerd zijn op het VPRO programma ‘Metropolis’. Een uitgedacht concept dus wat per land verschilt. In Nederland is het bijvoorbeeld heel anders om naar de kapper te gaan dan in bijvoorbeeld Syrië. Ze gebruiken misschien wel andere producten en in andere omstandigheden.

In het begin leek het mij heel tof om een mini docu te maken in de Nederlandse gevangenis en dan een activiteitenbegeleider te interviewen, over het vermaak van gedetineerden gedurende hun tijd in de cel.  Ik had een compleet scenario bedacht en de Zwolse gevangenis gemaild. Daarnaast ben ik naar mijn overbuurvrouw geweest om te vragen of zij eventueel contacten had binnen dat werkveld. Zij is namelijk sportlerares geweest in de gevangenis. Helaas kon zij niks voor mij betekenen en kreeg ik uiteindelijk een mail terug dat een mediaverzoek binnen de gevangenis op dat moment niet mogelijk was.

Ik moest dus een nieuw plan verzinnen en daar baalde ik van, maar er is niks aan te doen. Je moet rekening houden met het feit dat niet alles wat je wilt werkelijkheid kan worden. Al snel kwam ik met een nieuw idee: filmen in een dierenasiel. Met als hoofdvraag: Hoe worden dieren wereldwijd opgevangen? Hoe gaan we in Nederland om met de opvang van dieren? Ik belde naar het Zwols dierenasiel en kreeg de opdracht om een mailtje te sturen met een omschrijving van mijn plan. Dit deed ik en het duurde enorm lang voordat ik weer een mailtje terug kreeg, dus besloot ik om er weer achteraan te bellen. Ze verwezen met echter weer terug naar de mail en ik werd er een beetje moedeloos van.

Ik ging dus weer opzoek naar iets nieuws en vroeg mijn tante of ik misschien in het ziekenhuis zou kunnen filmen. Zij werkt met vroeggeboren baby’s, dus daar zou ik een item van kunnen maken. Daarnaast had ik ook nog de dierentuin ‘Wildlands’ gemaild om daar eventueel een item te schieten.

Uiteindelijk kreeg ik 2 dagen voor de deadline (woensdag) bericht van het dierenasiel dat het diezelfde dag nog zou kunnen rond 11 uur/11:30. Op dat moment woonde ik een voorlichting bij over het BFO. Ik vroeg aan aart of ik er even tussen uit mocht piepen voor Metropolis en dat mocht. Dus ik was natuurlijk enorm blij!

Ik appte mijn moeder of ze thuis mijn camera wilde opladen en ben direct naar huis toe gegaan om mijn spullen te maken en te vertrekken naar de filmlocatie. Rond 11:30 was ik bij het Zwols dierenasiel en werd ik voorgesteld aan een vriendelijke dierenverzorgster. Ik mocht haar interviewen over de verzorging van de dieren in het asiel en haar eigen passie voor de dieren.

Ik vond dit erg leuk om te doen omdat ik ontzettend veel van dieren houd (voornamelijk katten). Naast het interview kreeg ik ook een rondleiding langs alle hokken en heb ik een aantal mooie tussen shots weten te filmen.

Ze vroegen zelf of ik vrijwilliger wilde worden van het dierenasiel. Helaas heb ik het ontzettend druk met school, werk en sport dat ik daar geen tijd meer voor heb. Misschien dat ik in de zomervakantie eens langs kom om met de dieren te knuffelen! 😉

Ik ben diezelfde dag nog aan de slag gegaan met het editen van dit item en ik heb het nog voor de deadline ingeleverd. Wat een opluchting was dat zeg! Ik had nooit verwacht dat het mij nog zou lukken om de deadline te halen. De volgende keer ga ik proberen om nog meer contact te zoeken met bedrijven zodat ik zeker weet dat ik eind datum haal. Ik baal wel dat ik nu geen scenario heb laten goedkeuren, omdat ik dus op stel en sprong naar het dierenasiel moest met mijn camera. Maar daar is dus niks aan te doen. Voor het zelfde geld kreeg ik bericht van mijn tante dat het door kon gaan of van de dierentuin en dan had ik 3 scenario’s moeten laten goedkeuren.

Ondanks alle struggles ben ik blij met het eindresultaat en vind ik dat er een toffe video uit is gekomen.

You may also like

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *