Wat is marketing?

Wij hebben voor CMM de opdracht gekregen om een blogpost of een vlog te maken over het onderwerp marketing. Er zijn natuurlijk duizenden richtingen die je dan op kunt denken, maar waarom zou ik het niet gewoon simpel houden en bij het begin beginnen? Dus de vraag luidt: wat is marketing?

De definitie van marketing is alles wat een bedrijf doet om de verkoop van producten of diensten te bevorderen. Een andere definitie van het woord is het leveren van klanttevredenheid op een winstgevende manier.

Er zijn verschillende soorten van marketing. Je hebt bijvoorbeeld actiemarketing en dat komt eigenlijk neer op korte termijn marketing. Je moet zorgen dat mensen op korte termijn het product zien/kopen of aanbevelen. Denk aan de periode van Sinterklaas. De Hema brengt een nieuw soort chocoladeletter op de markt, maar dit product ligt maar voor een bepaalde periode in de schappen. In de weken voor Sinterklaas moet de Hema zoveel mogelijk marketing strategieën toepassen om de verkoop te bevorderen.

Direct marketing is producten of dienst aanbevelen aan personen via hun koopgedrag. Een persoon die bijvoorbeeld aan de kassa staat bij Kruidvat met dagcrème van Nivea krijgt er een actiecode bij voor Shampoo van Nivea. Dit zorgt ervoor dat het merk jou aan zich bindt. Deze manier van marketing kan via TV, radio, internet, telefonisch, persoonlijke verkoop en nog veel meer manieren gedaan worden.

Door het gerichte persoonlijke aanbod is de kans groter dat de klant het product of de dienst ook gaat kopen. De verkoper hoopt natuurlijk dat de klant trouw blijft aan het product.

Naast deze manieren van marketing zijn er nog veel meer manieren om een product aan te bevelen aan het volk.

Maar waarom is marketing eigenlijk zo belangrijk? Marketing zorgt ervoor dat een bedrijf kan laten zien waarin hij zich onderscheidt van de rest. Het is belangrijk om op te vallen in een wereld waarin er duizenden bedrijven bestaan. Jij wilt natuurlijk jouw product of dienst beter verkopen dan je buurman met soortgelijke producten.

Waar het dus eigenlijk op neerkomt is het vergroten van de omzet van het bedrijf. En dat is waar het toch omdraait als je begint met een bedrijf? Ja, ok vaak begint het als een hobby maar uiteindelijk moet jij je brood ermee verdienen!

You may also like

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *