Tijdschriftjournalistiek in de toekomst

Als jong meisje las ik veel tijdschriften. Denk aan Tina, Meiden Magazine, Hitkrant en Donald Duck. Ik was ’s avonds niet veel bezig op social media en ik keek alleen in het weekend films. Hierdoor las ik dus in de avonduren veel tijdschriften in bed. Ik zie mezelf nog steeds zitten in bed. Met mijn toen nog blonde haren, jeugdpuistjes, een aqua blauwe badjas met paarse sterren en een warme kop thee. Tot een uur of 10 las ik dan met plezier een tijdschrift.

Zo nu en dan lees ik nog een Linda of een JAN maar of het algemeen kan ik de concentratie niet opbrengen voor de lange artikelen. Ik vind het erg jammer, want een glossy lezen kan zó leuk en interessant zijn. Tegenwoordig ben ik in mijn vrije tijd meer bezig met het lezen van online artikelen, social media & het geen wat niet niet meer weg te denken valt uit de huidige maatschappij: Netflix.

Het lijkt mij voor een stage heel tof om te werken in de tijdschriftenbranche. De artikelen en verschillende rubrieken bedenken spreekt mij aan. Ik ben daar afgelopen maand achtergekomen doordat ik voor school bezig ben met een eigen persoonlijke glossy.

Ik weet nog niet precies welk beroep ik in de toekomst wil gaan doen. Ik zat eerst te denken aan de PABO, maar nu spreekt de opleiding social work mij ook wel aan of toch de journalistiek en dan gericht op reistijdschriften. Ik vind het erg lastig om een keuze te maken. Aan elk beroep zitten positieve en negatieve kanten. Hopelijk kom ik er dit jaar of in mijn stage achter wat ik nou echt wil gaan doen en wat bij mij past als persoon.

Over de toekomst van de glossy gesproken: hoe ziet het tijdschrift er over 100 jaar uit? Bestaat het überhaubt nog wel en wat wordt de vervanger? Zelf denk ik dat de komende 20 jaar glossy’s nog blijven bestaan. Vooral de artikelen die via de websites worden gepubliceerd blijven voorlopig nog bestaan. Ik denk dat glossy’s uiteindelijk alleen nog te lezen zijn via een soort Ireader/Ipad. Net als een Ebook waarop je allerlei boeken kan lezen. Papieren uitgaven worden in verhouding gewoon te duur in verhouding tot het aantal lezers. Ik denk dat steeds minder mensen in de toekomst een papieren glossy kopen en dat steeds meer mensen online gaan lezen. Het fenomeen wordt dan gezien als old school, wat het nu ook eigenlijk al wel een beetje is.

Toch hoop ik zelf dat de papieren versie van online artikelen nog jaren blijft bestaan. Het is namelijk veel fijner om even iets te doen waarbij je niet op het wereldwijde net zit. Gewoon even je wifi uitschakelen en je focussen op het lezen van interessante artikelen. Ik denk dat ik mezelf ook eens vaker moet afsluiten van alle online prikkels.  Vaker een boek of tijdschrift lezen zonder irritante druk die je voelt om te antwoorden op appjes of Facebook berichten.

You may also like

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *